Topul jocurilor si jucariilor educationale: stimularea limbajului

Limbajul este unul dintre cele mai importante instrumente de comunicare pe care copiii le au si de aceea este crucial ca dezvoltarea vocabularului sa se faca inca de la o varsta frageda. Si cum putem face asta mai bine daca nu prin intermediul jocurilor si jucariilor. Ele sunt un mijloc excelent prin care cei mici isi pot dezvolta abilitatile de comunicare. Haideti să exploram împreuna lumea cu imaginatie si sa descoperim lucruri inedite.

Jucariile de rol

Jocul de rol este excelent pentru a fi exersat cu cei mici. Acesta ii ajuta sa isi foloseasca imaginatia si sa isi creeze propriile povesti. Copiii vor folosi cuvinte precum medic, politist sau bucatar pentru a descrie  personajele lor si pentru a-si construi propria poveste. Invatati-i cum anume se numesc instrumentele specifice fiecarei meserii in parte si ajutati-i sa dezvolte propozitii corecte pe care mai apoi sa le transforme in fraze mult mai elaborate.

Jocurile cu litere si cuvinte

Ele sunt un mod distractiv de a invata cuvinte noi si de a dezvolta vocabularul copiilor. Jocurile precum Ghiceste cuvantul sau Spune o poveste ii incurajeaza pe cei mici sa foloseasca multe cuvinte iar cand nu stiu sa exprime cee ce vor, ajutati-i cu sugestii si invatati-i noi termeni.

Papusile si animalele din plus

Desi prezente in orice camera de copil, acestea raman, uneori, neexplorate la adevaratul lor potential. Vorbim despre papusile si animelele de plus care pot contribui la dezvoltarea limbajului la copii. Ele pot fi folosite ca personaje in jocurile de rol si pe deasupra, pot fi descrise folosind cuvinte precum blana, ochi, coada in cazul animalelor de plus sau cu cuvinte precum gura, nas, buze, maini picioare in cazul papusilor. In felul acesta ii familiarizati pe cei mici cu termeni noi si le aratati explicit din ce anume sunt ele formate.

Jocurile de ghicit

Ii incurajeaza pe copii sa puna si totodata sa isi puna intrebari despre lucrurile pe care trebuie sa le ghiceasca. Vor avea nevoie sa ceara indicii si asta nu va face altceva decat sa le stimuleze limbajul. Ajutati-i cu cuvinte noi, usor de retinut, menite sa le imbogateasca vocabularul. Oferiti-le intotdeauna cateva exemple de contexte in care acestia le pot integra.

Jocurile cu poze

Si aici ne referim la cele care presupun identificarea de obiecte ascunse intr-o imagine sau cele care solicita atentia si este nevoie ca cei mici sa sesizeze diferentele intre doua imagini aparent identice. Aceste jocuri ii ajuta sa iti dezvolte abilitatile de observare dar si cele de comunicare. Vor incerca mai intai sa gaseasca toate elementele din pagina apoi vor pune intrebari despre cele necunoscute. Vor fi tentati sa caute indicii ceea ce ii face sa fie mereu vigilenti si dornici sa descopere lucuri noi.

In general, orice joc sau jucarie care implica comunicarea, exprimarea si utilizarea cuvintelor poate fi folosit pentru a-i ajuta pe cei mici sa isi formeze un vocabular bogat. Incurajati-i sa se joace si sa isi foloseasca imaginatia si creativitatea pentru ca doar fiind curiosi pot descoperi lucruri noi si implicit cuvinte noi.

Voi ce jocuri si jucarii alegeti cu scopul de a stimula limbajul celor mici?