Topul jocurilor si jucariilor educationale: role play

Jocurile si jucariile de rol sunt o modalitate excelenta de a-i incuraja pe copii sa isi foloseasca imaginatia si sa isi dezvolte abilitatile sociale, emotionale si cognitive. Fie ca vorbim de papusi, truse de medic, bucatarii sau unelte de tamplarie, toate sunt optiuni perfecte atat pentru o distractie pe cinste cat si pentru a invata o gramada de lucruri noi. Sa vedem, asadar, care sunt jocurile si jucariile de rol cele mai populare in randul copiilor.

Papusile si casele de papusi

Aceste jucarii exista de secole si sunt, bineinteles, foarte populare. Cu ajutorul lor, micutii isi creaza propriile povesti si scenarii ceea ce incurajeaza jocul imaginativ. Papusile vin in multe forme si casele de papusi la fel. Pot fi din lemn, plastic, cu diverse accesorii iar modalitatile prin care se pot juca cu ele sunt nesfarsite. Va sugeram sa intrati chiar si voi, adultii, in jocul piticilor. Va veti distra pe cinste alaturi de ei.

Bucatariile miniaturale

Ideale pentru a-i incuraja pe copii sa exploreze lumea gatitului si pregatirii meselor. Alegeti seturi care sa imite cat mai bine ustensilele reale si dati startul la gatit! Oare ce vor pregati cei mici? Supa, salata, friptura sau desert? V-a placut ce au gatit?

Bancurile de lucru

Uneltele de tamplarie si bancurile de lucru le permit copiilor sa isi faca propriile constructii...imaginare. Prin intermediul lor invata sa foloseasca unelte precum ciocan, fierastrau, suruburi, ruleta si multe altele, lucru ce le permite sa se simta si ei adulti, sa simta ca pot face ceea ce vad la tata sau la bunicul.

Costumele

Tot in categoria jucariilor de rol se inscriu si costumele, fie ele ca sunt de pompier, politist, medic, pilot sau bucatar. Toate ii ajuta pe cei mici sa intre mai bine in pielea personajelor preferate. Acest lucru ii provoaca sa se puna in situatii noi, inedite si sa joace roluri cu care nu sunt familiarizati. Veti vedea cum pentru fiecare meserie in parte, cei mici vor inventa un dialog si se vor adapta situatiei contextuale. Daca sunt medici isi vor consulta pacientii, daca sunt pompieri vor sari in ajutor sa opreasca incendiul, ca bucatari vor intreba invitatii ce anume vor sa manance. Scenariile sunt foarte multe si merita explorate. Intrati si voi in jocul lor nu pentru a-i directiona ci pentru a le pune intrebari si pentru a le stimula limbajul si bineinteles, imaginatia.

Jocurile de rol, printre altele, ii ajuta pe cei mici sa inteleaga mediul in care traiesc iar pentru parinti reprezinta o modalitate buna de a afla dificultatile cu care se confrunta cei mici. Incurajati-i sa vorbeasca despre anumite contexte punandu-le intrebari si ascultandu-i.

Creativitatea nu are limite iar majoritatea jocurilor de care ne bucuram noi astazi, cu totii, sunt la randul lor rezultatul imaginatiei cuiva. Inspirati-va micutii sa se dezvolte intr-un mod armonios si veti vedea cum totul va fi in echilibru.

Copiii vostri ce jocuri si jucarii de rol preferati?