Sisteme ergonomice de purtat bebelusii

Cum sa avem plimbari placute si comode cu puiul nostru.

Stii mirosul acela unic de bebelus, nu-i asa? Pielea moale si fina, mirosul de laptic si senzatia aceea unica atunci cand puiutul sta lipit de pieptul tau, toate ti se intiparesc in minte si in suflet si se transpun in cea mai profunda dragoste. Dar stii ceva? Si bebelusul tau simte acelasi lucru. Daca ar putea vorbi ti-ar spune ca tot ce isi doreste e sa stea lipit de pieptul tau, sa iti simta bataile inimii exact asa cum le-a simtit cat timp a stat in burtica. Asa se simte cel mai protejat si iubit. 
Cand ne pregatim sa devenim parinti, ne facem o lunga lista de lucrusoare pentru puiul ce trebuie sa vina, de la hainute, cadita, articole de baie, patut si bineinteles carucior pentru plimbarile acelea linistite la care toti visam. 
Si aducand vorba de plimbari, nimeni nu ne spune inainte sa devenim parinti ca bebe va vrea plimbat cel mai mult in brate. Si prea putine mamici stiu ca exista si posibilitatea sa te plimbi cu puiul lipit de pieptul tau si tu sa te simti cel mai bine asa, sa ai mainile libere sa il poti mangaia sau sa poti tine telefonul sau chiar o plasa de cumparaturi. Pentru ca acest lucru sa fie posibil exista sistemele de purtare ergonomice.

Ce sunt sistemele ergonomice de purtat copiii?
Sistemele ergonomice sunt acele sisteme cu care poti purta bebelusul intr-un mod sanatos si bineinteles confortabil. Sunt confectionate din materiale moi ce se muleaza perfect pe copilas, fara sa puna presiune pe coloana vertebrala, astfel incat sa se simta invaluit in caldura asemanatoare bratelor tale iubitoare. Pozitia puiului este cu fata la tine caci, mai ales cat este foarte mic, toti stimulii din mediul exterior nu fac altceva decat sa il oboseasca si sa il agite. Materialul moale ii mentine coloana curbata in mod natural asemenea pozitiei din burtica mamei si piciorusele in pozitia de broscuta sau sub forma literei M. Aceasta este cea mai sanatoasa si comoda pozitie, pe care noi adultii o putem compara cu pozitia relaxanta dintr-un hamac.

Beneficiile sistemelor de purtare ergonomice.
Pe langa faptul ca aceste sisteme sunt sanatoase si recomandate de medici pentru prevenirea si tratarea displaziei de sold prin mentinerea picioruselor departate in forma de M, ele sunt si foarte comode pentru parinti. Greutatea bebelusului se distribuie uniform si nu pune presiune pe coloana ta, astfel sa te poti bucura de plimbari indelungate si relaxante cu puiul tau.
Din punct de vedere emotional, pentru bebelus, purtarea la pieptul tau nu face altceva decat sa ii ofere senzatia de siguranta si liniste. Si cine nu isi doreste un bebe linistit? Mai ales daca ati facut cunostinta cu colicii, ii ies dintisorii sau pur si simplu e mai plangacios.
Sistemul de purtare poate fi folosit cu succes la plimbare sau in casa pentru un somn linistit garantat. Mamicile ce le-au folosit spun ca sistemele de purtare ergonomice sunt „pudrate” cu “praf de somn”. 
Pentru adulti, cel mai de pret beneficiu al sistemelor de purtare este bineinteles faptul ca iti lasa mainile libere. Sunt un ajutor extraordinar atunci cand iti doresti sa iti simti puiul linistit, sa te bucuri de caldura lui dar in acelasi timp sa poti face si alte activitati necesare in casa, cumparaturi sau mai ales sa ai parte de o plimbare relaxanta.
    

Tipuri de sisteme ergonomice si cum le alegem in functie de varsta.
Chiar de esti mai mult sau mai putin indemanatic in a aseza bebelusul intr-un sistem de purtare, exista variante pentru fiecare in parte si tot ce trebuie sa faci este sa te documentezi, sa testezi daca ai posibilitatea, si apoi sa alegi cea mai buna varianta pentru tine si puiul tau, bineinteles in functie de varsta acestuia.

Pentru nou nascuti cele mai potrivite sisteme de purtare sunt wrap-urile, acestea sunt esarfe lungi, din material moale dar in acelasi timp rezistent, care ofera sustinere bebelusului atat la cap cat si la coloana si la picioruse. Cu putin antrenament, cu siguranta vei reusi sa infasori bebelusul la pieptul tau si cand acesta va adormi imediat te vei convinge ca ai facut cea mai buna treaba. 

Pentru copilasi cu varsta de la 4 luni pana la un an, trebuie sa tii cont, de asemenea, ca sistemul de purtare sa ofere sustinerea coloanei si a capusorului in timpul somnului. Pozitia picioruselor trebuie sa fie in forma literei M cu genunchii sustinuti de material iar funduletul sa cada ca intr-un buzunar. Pentru aceasta varsta puteti opta pentru un wrap din material tesut daca va descurcati cu legaturile, sau puteti opta pentru un sistem de purtare ergonomic cu catarame si sisteme de prindere usor de reglat, numai bune pentru parinti mai putin indemanatici sau grabiti. 

Daca vorbim de copilasi mai mari de un anisor, care desi au invatat sa mearga singuri in picioare inca adora sa fie purtati in brate, puteti opta pentru un sistem ergonomic care sa ii ofere o pozitie sanatoasa prin sustinerea soldurilor, exact asa cum ii tinem cu propriile brate, dar care sa fie potrivit varstei lor. Fiind din ce in ce mai curiosi de ceea ce vad in jurul lor, sistemele de purtare va dau posibilitatea de a-i pozitiona si pe sold sau in spate, ca pe un rucsac, astfel oferindu-le mai multa vizibilitate sa poata explora mediul ce ii inconjoara. 

Plimbarile linistite si relaxante alaturi de puiul tau sunt tot ce ai nevoie sa iti incarci bateriile si sa te deconectezi de la grijile din fiecare zi. Caruciorul este, bineinteles, o varianta foarte buna daca puiul tau adora somnul in aer liber, sau daca aveti la indemana parcuri si trasee pentru plimbari in liniste. Daca, insa, esti un parinte activ ce trebuie sa isi indeplineasca si alte sarcini in timp ce sta cu copilul, sau puiul tau e plangacios mai mereu si vrea sa fie tinut in brate chiar atunci cand ti-ai dori sa doarma, sistemele de purtare te ajuta sa il invalui cu iubire si sa va bucurati impreuna de clipe minunate.