Ora mesei: 7 sfaturi pentru a face fata provocarii 

…sau cum sa transformi ora mesei in ceva distractive pentru cel mic. A venit vremea diversificarii. Emotii mari, entuziasm, dar si temeri din partea ta. Oare va manca? Oare va fi mofturos? Macar va gusta din ce ii dau? Toate mamele au trecut prin asta si bineinteles ca toate au sperat la tot ce e mai bine. Nu intodeauna diversificarea merge dupa cum ne dorim noi. Ea se desfasoara, in mod cert, dupa regulile pe care cel mic le stabileste.
…a trecut deja o perioada de la maretul moment. Tot speri ca situatia micutului se va imbunatati si va incepe sa manance, intr-o zi, in mod miraculous. Desi poate trece o vreme pana cel mic sa manance aproape de ideal, il poti ajuta si tu prin cateva moduri simple.

Nu il forta niciodata sa manance!
Daca sunteti la inceput de drum, testeaza. Vezi ce-i place, ce texturi prefera, ce gusturi, in ce mod ia contact cu mancarea. Lasa-l pe cel mic sa dirijeze. Tu doar ai grija sa-l indrumi pe calea sanatoasa. Concret: ai incercat sa ii oferi mancare pasata, dar cel mic se stramba si nu o accepta. Variaza. Ofera-i mancare maruntita grossier sau direct bucati (finger food) taiate corespunzator, cu texturi potrivite, moi, pentru a elimina riscul de inec. Vezi ce prefera! 
Observa daca ii place sa manance cu mana sau daca accepta lingurita. Lasa-l sa se joace si nu te frustra daca cel mic nu mananca. Va manca. Cheia este rabdarea si important este sa nu ii impui si sa nu il fortezi. Aseaza-l de mai multe ori pe timpul zilei la masa si vezi cand prefera sa manance. 

Varietate si culoare in farfurie
Copiii sunt atrasi de forme si culori. Nu este niciun secret, iar tu poti profita de asta in multiple feluri. Nu ii oferi un singur aliment, ci joaca-te. Ii poti pune in fata o varietate de alimente premise, taiate sub diverse forme, cu diverse texturi. Nu te baza niciodata ca cel mic va manca sigur ce ii prepari tu asa ca cel mai bine este sa ai un back-up plan. Din trei variante de mancare oferite, sansele sa se atinga de una sunt mari decat daca ii pui in fata un singur fel. Poate parea coplesitor sa gatesti atat, dar nu este. Prepara cantitati mici, cat pentru o portie sau doua, alege retete rapide si sanatoase si astfel vei economisi timp pretios.

Atentie la vesela
Detaliile conteaza intotdeauna cand ne referim la copii. Ei sunt critici, cu spirit de observatie dezvoltat si isi formeaza foarte repede preferinte. Alege farfurii, castroane si tacamuri din materiale prietenoase, dar colorate, care sa le atraga atentia. Mancarea din farfurie va deveni brusc mai tentanta. Garantat!

Mancati impreuna
Multi parinti fac greseala de a-i pune pe cei mici la masa, apoi ei, parintii devin observatori ai copiilor. Nici tie nu ti-ar placea sa te asezi la masa si cineva sa stea cu ochii pe tine. Transforma masa intr-un ritual. Te asezi cu el la masa, iti pui mancare in farfurie si astfel servesti drept model pentru copil. Cum zice si vorba, pofta vine mancand. Daca te va vedea pe tine ca mananci, cu siguranta si cel mic va deveni curios si va vrea si el sa manance. Ai grija ca ceea ce iti pui in farfurie sa fie la fel cu ce are copilul sau daca nu, tot ceva sanatos. In caz ca va vrea sa guste de la tine, lasa-l. 

Alege nume haioase pentru mancare
Mamele sunt zi de zi inventive. Foloseste-ti imaginatia si cand vine vorba de mancare. Nu trebuie sa inventezi roata, dar prezinta-i ce mananca altfel decat morcov, cartof, ciorba, supa, carne. Alege deumiri haioase: Morcov Iepurila, Bob de mazare Printesa etc. Nu doar ca ii vei amuza, dar le vei starni si interesul pentru ce urmeaza sa manance. In felul acesta ii poti determina macar sa guste din ce ai gatit.

Implica-i in pregatirea mesei
Desigur, daca ne referim la beblusi pana in varsta de un an, nu ai cum sa ii implicit efectiv in asta, dar le poti da spre exemplu mostre de mancare sa se joace cu ea si sa o descopere sau tacamuri pentru a le analiza. In felul acesta ii introduci in atmosfera pranzului, sau cinei sau micului dejun. Dar, daca ne referim la copiii mai mari de un an, ii poti implica activ in pregatirea mesei si aici ne referim la lucuri minime: da-mi lingurita, aseaza servetelul, te rog. Cei mici se vor simti importanit si de real ajutor si nu, asta este ce vrea orice parinte: un copil cu incredere in sine.

Amesteca vechiul cu noul
Ce inseamna asta? Inseamna ca mereu sa introduci ceva nou la o masa, oferita alaturi de un aliment dat deja si preferat de cel mic. Sansele sa il accepte pe cel nou sunt mari. Spre exemplu, copilul tau iubeste pastele, dar nu stii cum va reactiona la broccoli. Ofera-i paste cu sos de broccoli! Combinatia este foarte buna si poate cel mic te va surprinde si va manca tot. 

Rabdare, perseverenta si documentare. Acestea sunt cele mai importante arme cand vine vorba de mesele copilului. Un copil echilibrat are nevoie de un meniu echilibrat. Ia-ti informatia din surse oficiale, consulta un medic pediatru in nutritie daca ai intrebari si educa-ti copilul inca de la o varsta frageda in directia unei diete sanatoase. Exemplul personal este de pret. Cei mici copiaza ceea ce vad in casa, de la comportamente, limbaj, obiceiuri alimentare. Ofera-i un exemplu de urmat!
Pofta buna!