Meseria saptamanii – Arheolog

Chiar daca am aflat mai tarziu ce este cu adevarat un arheolog, suntem convinsi ca si voi ati trecut in copilarie prin faza in care ati sapat in gradina bunicilor sau a parintilor pentru a descoperi comori. Cu totii am fost mici exploratori in cautare de secrete ingropate sub pamant.

Acum ca stim ce este un arheolog, suntem tare curiosi sa vedem cum vad cei mici aceasta meserie. 

Ivan (5 ani) ne spune ca „un arheolog este un om foarte important cu o meserie si mai importanta. Iti dai seama cata munca sa sape atat de mult si sa descopere orase si civilizatii ? Nu existau buldozere pe vremea aia si era tare greu. Ei au descoperit si oase de dinozaur si asa am aflat si noi de ei. Mie mi-ar placea sa ma fac arheolog cand cresc mare ca si asa imi place mult sa ma joc in pamant. Acum ar fi si foarte simplu pentru ca sunt multe masini speciale si sapa foarte repede. Am vazut eu cand spargeau domnii aia la noi la bloc in pamant sa ajunga la tevi. Mami, ei sunt tot arheologi ? Nu, mami ! Ei sunt mesteri instalatori. Nu au nicio legatura. Da, dar si ei sapa. Care crezi tu, Ivan, ca este diferenta intre arheologi si instalatori ? Hmmm, nu stiu. Tocmai asta te intrebam. Ca si ei sapa deci de ce nu sunt arheologi ? Ivan, arheologii sapa in locuri anume pentru a descoperi civilizatii vechi si cand descopera ceva scriu tratate pe care mai apoi le citim noi in cartile de istorie. Sau ma rog, aflam din cartile de istorie despre descoperirile lor. In schimb, mesterii pe care ii tot vezi tu ca sapa, ei sapa cu un singur scop : sa descopere tevi pe care mai apoi sa le repare. Nu scriu pe nicaieri despre ele. Da, am inteles acum. Are logica.”

Sasha (8 ani) „meseria de arheolog pare putin mai avantajoasa decat cea de casier. Cum adica mai avantajoasa ? Pai ma refer la bani. Adica poti sa castigi putin mai multi bani decat un casier. Hmmm, chiar crezi asta ? Da si nu. Adica stiu de arheologi, normal, si mi se pare interesant ca trebuie mereu sa sape in diverse locuri din lume insa nu m-as face asa ceva niciodata. E o meserie murdara si ai mereu pamant sub unghii si cateodata te trezesti ca trebuie sa sapi foarte mult si fara rezultat. Nu gasesti nimic ascuns si apoi o iei iar de la capat. Dar si cand gasesti este foarte interesant ca poti scrie foarte multe lucuri si ajungi celebru pentru ca generatiile de dupa tine afla despre ce ai descoperit tu din carti. Si asta este foarte tare. Dar trebuie sa mori mai intai ca sa devii celebru. Deci da, eu nu ma fac arheolog cu siguranta.”

Dupa cum vedeti, am avut parte de un interviu foarte interesant, plin de raspunsuri inedite. Noi am ras copios pe seama lor.
Va invitam sa faceti acelasi exercitiu si cu copiii vostri si sa ne spuneti ce parere au ei despre meseria de arheolog.