Jocurile de rol sunt mai mult de atat

E suficient sa inchidem ochii si ne vor reveni cu siguranta franturi din copilarie cand ne jucam de-a doctorul, de-a vanzatorul sau de-a mama si de-a tata. Sunt jocuri devenite automatisme pentru generatii intregi. Ele vin firesc in mintea copiilor si sunt interpretate cu placere. Desigur, acum exista o varietate foarte mare de jucarii de rol care ii ajuta pe cei mici sa reproduca cat mai aproape de realitate misiunea dorita. 

Jocurile de rol sunt o etapa importanta in dezvoltarea copilului. Il ajuta sa isi dezvolte gandirea creativa, sa isi perfectioneze abilitatile de socializare si sa isi imbunatateasca comunicarea. Prin diversele roluri interpretate, cei mici exploreaza lumea si gasesc moduri diferite de a o privi. Asadar, acest tip de joc pune bazele dezvoltarii imaginatiei si ii ajuta sa isi construiasca o lume in miniatura avand ca model lumea reala.

Iata cum anume contribuie jocul de rol la dezvoltarea celui mic. In primul rand ii slefuieste abilitatile sociale si emotionale. Fiecare rol poate fi considerat un experiment social si emotional. Cand cel mic pretinde ca este altcineva decat este el, nu face altceva decat sa se transpuna in acea situatie, sa fie emaptic, sa inteleaga cum e sa fii celalat. Si acest lucru nu aduce decat beneficii. El va avea o intelegere mult mai complexa a sentimentelor celorlalti si in acelasi timp se va descoperi si pe sine mai bine.

Jocul de rol dezvolta limbajul. Pentru a fi doctor, ai nevoie sa cunosti anumiti termeni la fel cum ai nevoie sa cunosti un limbaj specific si daca esti profesor sau vanzator. Pentru a-si indeplini cat mai fidel rolul, cel mic va fi curios si va vrea sa invete vocabularul de nisa. Il va ajuta foarte mult sa faca conexiuni intre limbajul vorbit si cel scris si isi va insusi totodata termeni noi.
Prin acest tip de joc, gandirea ii va fi directionata catre rezolvarea problemelor. Copilul se va confrunta mereu cu o sarcina noua pe care va trebui sa o rezolve, sa o indeplineasca. Abilitatile sale cognitive se vor dezvolta iar el va sti si pe viitor cum anume sa abordeze anumite situatii. 

Nu in ultimul rand, jocul de rol are nevoie de folosirea unei doze mari de imaginatie. Asadar, partea creativa este si ea stimulata. Nu intotdeauna este nevoie de obiectul specific intr-un anume joc, ci obiectul poate fi improvizat sau construit din cu totul altceva decat este cel original. 
Jocurile de rol sunt foarte interesante si distractive. Asista la ele sau joaca-te chiar tu impreuna cu copilul tau.