Jocuri si activitati pentru a dezvolta abilitatile artistice la copii

Dezvoltarea abilitatilor artistice la copii este un aspect important al cresterii si educarii lor. Prin intermediul jocurilor si activitatilor creative, copiii isi pot lasa libera imaginatia si totodata isi pot exprima emotiile. Iata cateva modalitati prin care ii puteti incuraja sa faca asta.

Desenul liber

Si prin desen liber ne referim la a-i oferi celui mic o coala de hartie si creioane colorate pentru a desena ce isi doresc. Nu exista reguli sau constrangeri. Incurajati-i sa isi lase imaginatia sa zburde pentru a-si dezvolta abilitatile artistice.

Pictura cu degetelele

O modalitate distractiva de a explora arta. Oferiti-le celor mici acuarele si hartie si aratati-le cum pot face adevarate opere de arta doar cu ajutorul degetelor. Aceasta activitate le permite sa experimenteze diferite texturi dar sa si creeze desene unice. Este, totodata, un prilej bun sa se si murdareasca si stim cu totii cat de mult le place celor mici sa faca asta.

Modelajul cu plastilina

Ajuta la dezvoltarea abilitatilor motrice fine si incurajeaza creativitatea micutilor. Oferiti-le plastilina in diferite culori si incurajati-i sa creeze diverse forme, de la animale, flori pana la personajele preferate. Cu un strop de imaginatie si accesoriile potrivite, pot face adevarate opere de arta.

Pictura neconventionala

Aveti nevoie de acuarele, pensule si...restul este la alegere. Cei mici pot picta pe pietre sau de ce nu, pe o farfurie alba din ceramica sau carton. Dar ce ati zice de pictura pe sticla? Un pahar decorat de manutele lor poate fi gata in cateva minute. Este nevoie de atat de putin pentru a face lucruri cu adevarat minunate.

Teatrul de papusi

Este o activititate care imbina arta cu imaginatia. Ajutati-i sa isi construitasca un mic teatru de papusi, cu o scena improvizata. Folositi plusurile din dotare si asezati-va pe post de spectatori. Incurajati-i sa isi "scrie" singuri povestile. In felul acesta isi vor dezvolta vocabularul si dictia.

Dansul

Dansul este o modalitate minunata pentru ca cei mici sa isi exprime emotiile liber. Alegeti muzica impreuna cu ei si sustineti-i sa isi faca propria coregrafie. Dansul nu numai ca ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte coordonarea si flexibilitatea, dar le permite, de asemenea, sa isi dea frau liber sentimentelor.

Experimente artistice

Aici includem: creioane, acuarele, margele, foarfece, carton, panza, lipici, sclipici, materiale reciclabile. Oferiti-le diverse materiale cum sunt acestea pentru a explora singuri diferite tehnici artistice. Acest lucru ii va ajuta sa isi gaseasca singuri directia artistica potrivita lor.

Colajele creative

Daca nu ati incercat pana acum cu cei mici, este momentul ideal sa treceti la treaba. Aveti nevoie de o plansa din carton subtire si materiale precum frunze, flori, iarba, pietre, decupaje din reviste, hartie colorata, ziare, bucati de materiale textile. Tot ce trebuie sa faceti este sa lipiti pe o plansa materialele preferate. Veti obtine un colaj minunat iar copiii vor fi tare multumiti de rezultate.

Jocurile si activitatile creative reprezinta o modalitate excelenta pentru ca cei mici sa isi dezvolte abilitatile artistice. Prin intermediul lor, vor avea o experienta distractiva si vor invata in acelasi timp sa fie inventivi si increzatori in sine si in imaginatia lor. Voi ce obisnuiti sa faceti cu ei pentru a le dezvolta aceasta latura?