Ghid de joaca pe luni 0-6 luni

Primul an de viata reprezinta cea mai importanta etapa in dezvoltarea copilului tau. Atat la nivel motoriu cat si cognitiv, achizitiile pe care cel mic le face se desfasoara alert. Desi fiecare are propriul ritm de crestere si poate ca unii copii par mai avansati decat altii, curba generala de crestere in care ei trebuie sa se incadreze este aceeasi.

De multe ori, proaspetii parinti sunt preocupati si ingrijorati cum este si normal de altfel, de aspectele ce tin de cresterea celui mic; inaltime, greutate si uita ca si dezvoltarea pe plan social este foarte importanta. Da, si bebelusii de o luna au nevoie de socializare si cum poate fi aceasta realizata mai bine daca nu prin joc.

Primul an de viata este caracterizat de senzatii si de descoperirea lor. Iti propunem un ghid cu activitati si jucarii potrivite de la nastere pana la 12 luni. Afla cum percepe bebelusul tau lumea exterioara in functie de varsta pe care o are si descopera cum te poti juca cu el si cum il poti stimula.

O luna
Prima luna acasa este plina de necunoscut atat pentru cel mic cat si pentru parinti. Cu calm, informare si interpretand mesajele pe care bebelusul le transmite, totul devine mai usor. La o luna de viata, copilul reactioneaza la voci, in special la vocea mamei. Desi nu vede la departare, ci la 20 maxim 25 cm, el este atras de forme si pete de culoare. Nu poate distinge detalii, insa vede. Te vei confrunta cu multe grimase care mai decare mai dragute, dar necunoscute si ciudate in acelasi timp.
La aceasta varsta vei remarca ca nou nascutul se linisteste daca este leganat usor sau daca are contact direct cu pielea mamei sau a tatalui.
Poti alege pentru aceasta varsta o lampa cu lumina de veghe cu lumina colorata, calda sau un carusel care sa proiecteze imagini pe perete. 

Doua luni
La doua luni de viata, bebelusul tau incepe sa devina din ce in ce mai activ. Vei putea distinge zambete, manutele si picioarele se vor misca din ce in ce mai dibace, iar la capitolul zgomot vei vedea ca face progrese. Este tot mai interesat de ce se aude si de ce se vede in jur si te va analiza cu mare atentie. Daca ii pui la indemana obiecte, va da din maini incercand sa le atinga.
Deoarece este inca foarte mic si pozitia pe care o adopta este de stat pe spate, poti apela cu success la un carusel atasat deasupra patutului. Supravegheat, lasa-l sa priveasca obiectele, sa dea din maini si picioare, sa se desfasoare.
 

Trei luni
La varsta aceasta, bebelusul tau bifeaza deja o serie de achizitii importante pe toate planurile. A inceput sa aiba tabieturi si parintii au reusit deja sa ii stabileasca un program in linii mari, dictat de cel mic, bineinteles. Cu putin ajutor face distinctia zi-noapte, doarme cateva ore bune legat si incepe sa aiba deja afinitati pentru o anume jucarie sau paturica
Bebelusii recunosc fetele familiare la aceasta varsta si sunt interesati in general de orice fata noua. Isi poate sustine capul singur si asta vine la pachet cu o doza mare de dorinta de explorare a ceea ce il inconjoara. Va vrea sa vada si sa cunoasca obiectele din jurul lui.

Patru luni 
Bebelusul la patru luni este din ce in ce mai mobil, iar miscarile pe care le face sunt coordonate tot mai bine. Incepe sa fie obisnuit cu statul pe burtica si sa-i si placa. Un alt progres care marcheaza aceasta varsta este acela ca incepe sa fie fascinat de mainile lui si va vrea sa le descopere. Cum? Bagandu-le foarte des in gura, miscandu-le si privindu-le atent.
Bebelusii devin ambitiosi la aceasta varsta si vor vrea sa ajunga singuri la obiecte, vor fi expansivi, vor rade mult.
Poti sa apelezi la saltelutele de stat pe burta care sunt prevazute cu jucarii fosnaitoare. De fapt, poti sa ii oferi cu incredere orice jucarie zornaitoare sau care scoate zgomote atractive.
Reflexele arhaice incep sa dispara odata cu aceasta varsta iar miscarile bebelusului incep sa fie din ce in ce mai controlate.

Cinci luni
Maiestria cu care reuseste cel mic sa manipuleze jucariile te va incanta. Este varsta descoperirilor pe banda rulanta. Si cum poate sa faca el asta cel mai bine? Prin intermediul mainilor si gurii, desigur. Pregateste-te ca cel mic sa duca in permanenta ceva la gurita. Ii poti face cunostinta cu  primele jucarii de dentitie.  
De asemenea, la cinci luni va incepe sa fie atras de propria persoana asa ca, daca il pui in fata unei oglinzi vei vedea cum intinde manutele si cum rade. Incearca acest exericitiu si descopera-I reactiile.

Sase luni
La aceasta etate, copilul vede foarte bine si este totodata stapan pe miscarile lui. A devenit, desigur mult mai mobil si probabil a inceput sa stea si in sezut, nesustinut. 
La 6 luni, bebelusii devin din ce in ce mai vocali si incep sa rosteasca alaturari de silabe, fara semnificatie: mamamama, tatatata, babababa, etc. Il poti invata foarte multe lucruri prin joc, cum ar fi legatura cauza-efect.
Jucariile muzicale cu butoane prezinta mare interes in aceasa etapa de dezvoltare. El va intelege ca apasand pe un buton va auzi un sunet, un cantecel.