Cum sa ii motivam pe cei mici sa manance alimente sanatoase

Pentru multi dintre parinti, ora mesei poate fi o adevarata provocare din cauza faptului ca cei mici, fie refuza alimente precum fructe sau legume, fie nu isi doresc sa manance ceea ce este in meniu si prefera variante nesanatoase. Ce este de facut? Desigur, nu trebuie sa cedati, dragi parinti, si sa le oferiti alimente neadecvate, ci trebuie sa puneti in practica alte tactici prin care micutii sa manance sanatos, cu pofta si drag, nu din obligatie sau pentru ca le zic adultii.

Asadar, ce este de facut, concret?

Faceti un program si incercati sa il respectati

Stim cat de aglomerate sunt zilele uneori si pare mai simplu sa cumparati ceva rapid si sa le oferiti copiilor sau sa cedati daca va roaga insistent sa manace nesanatos. Cu totii am trecut prin asta insa nu este o solutie pe termen lung. Incercati sa planuiti mesele si gustarile in avans si sa aveti intotdeauna la indemana o varianta sanatoasa pe care fie o preparati rapid si o luati cu voi daca urmeza sa plecati, fie este deja preparata si doar o ambalati si gata! Masa este pregatita! Procedati la fel si in cazul in care urmeaza sa mancati la restaurant alaturi de copii. Alegeti locuri cu meniu special pentru ei sau cu mancare sanatoasa. Este foarte simplu sa verificati! Toate restaurantele au meniul afisat pe internet asa ca, informatia de care aveti nevoie este la un click distanta.

Puterea exemplului

Revenim la ceea ce am spus in mai multe randuri in articolele noastre: fiti un exemplu bun pentru copiii vostri! Nu puteti sa le cereti sa manance sanatos daca voi nu adoptati un stil de viata sanatos. O dieta echilibrata este esentiala atat pentru adulti cat si pentru copii, asa ca, incercati pe cat posibil sa va alimentati corespunzator. Sa nu uitam ca cei mici imita ceea ce vad la adultii din jur!

Limitati alimentele nesanatoase

Desigur, vor vrea sa guste poate chipsuri sau un pic de ciocolata ori o napolitana si este in regula sa le oferiti daca sunt suficient de mari, sa guste, insa aveti grija la cantitatile pe care le cumparati. Nu faceti stocuri in casa de astfel de "gustari", luati cantitati mici si nu le lasati la indemana copiilor.

Oferiti-le alternative sanatoase

Ce-ar fi daca in locul mult doritelor bomboane le-ati da fructe uscate? Chipsurile pot fi si ele inlocuite cu alune, nuci, caju, migdale sau cu chipsuri din fructe uscate. Suntem siguri ca le vor placea si daca faceti asta in mod frecvent, adica sa le oferiti alternative sanatoase si gustoase, copiii nu vor mai fi asa tentati de alimentele mai putin bune.

Copiii vostri ce obisnuiesc sa manance? Dar voi, adultii? Cat de des castigati lupta cu poftele nesanatoase? Suntem tare curiosi sa aflam care sunt obiceiurile voastre alimentare si ce anume va place sa mancati cel mai des.