Cum sa ii invatam pe copii o limba straina?

Invatarea unei limbi straine reprezinta una dintre cele mai valoroase competente pe care un copil o poate dobandi. De ce spunem asta? Indiferent ca este vorba de engleza, germana, franceza, olandeza, araba sau chineza si lista poate continua, este o necesitate care ii va ajuta atat in cariera pe care o vor avea in viata de adult cat si in comunicarea interculturala. Invatarea unei limbi straine de la varste fragede este un avantaj. Dar hadeti sa vedem cum ii putem ajuta pe cei mici in tot acest parcurs, fara a pune presiune pe ei.

Incpeti procesul de invatare de la varste fragede. Copiii absorb extrem de repede toata informatia atunci cand sunt mici, asa ca, daca va doriti sa invete cu usurinta o limba straina, incepeti inca de cand sunt bebelusi. Vorbiti voi insiva limba materna si limba pe care doriti sa ii invatati si prezentati-le mereu cuvintele in ambele variante: limba materna si limba straina.

Nu va opriti doar la a rosti cuvinte. Ascultati muzica si jucati jocuri in limba respectiva. Copiii sunt foarte receptivi si vor face asocieri repede. Invatati cateva cantecele si fredonati-le alaturi de ei, oferindu-le si traducere. Astfel vor reusi sa faca mult mai simplu analogii.

Profitati de multitudinea de resurse in limbi straine ce se gasesc in piata: carti, jocuri, cartonase cu cuvinte, jucarii care vorbesc in limbi straine, toate acestea contribuie la rezultate minunate. Folosind o varietate de resurse, copiii vor fi expusi la diferite stiluri de invatare, ceea ce ajuta la acumularea de noi cunostinte.

Apelati la un profesor atunci cand copilul este chiar la gradinita. Optati pentru o gradinita cu predare intr-o limba straina sau puteti sa-l inscrieti la cursurile optionale pe care, in general, toate gradinitele le au. Pe masura ce creste, puteti lua in calcul si mediatiile acasa, cu un profesor.

Organizati un colt special, dedicat invatarii unei limbi straine. Asezati laolalta toate materialele pe care le aveti astfel incat cei mici sa le gaseasca rapid dar si voi, adultii, atunci cand vreti sa exersati cu ei.

Fiti constanti in ceea ce v-ati propus. Invatarea unei limbi straine este un proces continuu si nu se intampla peste noapte, asa ca asigurati-va ca aveti o "rutina" in ceea ce priveste "predarea" unei limbi straine celor mici. Dialogati zilnic cu ei si ajutati-i sa isi imbogateasca vocabularul cu termeni noi, ascultati impreuna cantecelele in limbi straine sau uitati-va la mici filmulete si explicati-le ce se intampla. Doar in felul acesta veti reusi sa transformati procesul de invatare in ceva normal, firesc, usor.